Còpia de seguretat d’equips personals amb Veeam

Tenir una còpia de seguretat del sistema que utilitzes a diari és una obligació, sobretot amb els temps que corren i el què arriba a entrar al sistema.
Microsoft Windows 10 és un sistema molt estable, és cert, però com qualsevol altre sistema operatiu, no està lliure de problemes que ens poden portar molts mals de caps: esborrar fitxers accidentalment, instal·lar aplicacions que ho destrossen tot, els famosos ransomware de xifrat de fitxers, un disc dur que es fa malbé, etc… La copia de seguretat ens salva d’aquest tipus de problemes, però molts cops no la fem per mandra i només ens recordem d’ella quan ja és massa tard.
En aquesta entrada us parlaré de configurar un sistema de còpia de seguretat del vostre ordinador personal amb Windows 7/8/10 o, també Windows Server 2012 R2, de forma automàtica, segura i, el més important: GRATUÏTA.
Si bé, el propi sistema operatiu ja porta un sistema de còpia de seguretat que funciona molt bé i que en parlo en aquestes entrades:
- Còpia de seguretat amb Windows 8
- Recuperar fitxers d’una còpia de seguretat
- Recuperar Windows 8 d’una còpia de seguretat
Aquesta aplicació: Veeam EndPoint Backup, m’ha robat el cor per la seva senzillesa i rapidesa. Per mi funciona com un rellotge suís! Vaig conèixer de la seva existència per casualitat mitjançant el grup de MVPs, i com qualsevol altre aplicació que em cau a les mans, s’ha de provar. Primer amb escepticisme, però després de veure com funciona i que ja he hagut de recuperar algun fitxer sense cap problema, he decidit compartir-ho amb tothom. I més quan es tracta d’una aplicació gratuïta.
Pels que no sou del món de professionals de IT, el nom de Veeam potser no us diu res i segurament no l’heu sentit mai aquest nom. Heu de saber què és una empresa d’origen rus, molt important mundialment, en el sector de la infraestructura IT per la realització de còpies de seguretat. Personalment fa anys que els conec i treballo amb ells. Els he vist créixer poc a poc, del no res al què són ara. D’aquí que m’hagi sorprès el producte que m’ha arribat a les mans.
El producte és per tots els públics, és a dir, particulars i petites empreses o instal·lacions personals. Es requereix d’una configuració manual en cada equip individual. Si el què busqueu és una solució centralitzada per fer còpia de seguretat dels equips dels vostres usuaris, la meva recomanació és Druva.
Tinc un ordinador portàtil, de sobretaula o un petit servidor, com faig la còpia de seguretat?
El primer que necessito és tenir un disc dur extern (ja sigui USB o un NAS) on guardar la còpia de seguretat de l’ordinador i una clau de memòria USB o CD-Rom/DVD-Rom per poder recuperar l’equip en cas de desastre total (disc dur espatllat, xifrat, no funciona el sistema operatiu, etc…)
Pel cap baix, i per motius obvis, el disc dur extern ha de tenir la mateixa capacitat, o més, que les dades que volem copiar. Com més capacitat de més tingui, més punts de recuperació (RPO), enrere en el temps, podrem tenir.
M’explico amb un exemple
Tinc un portàtil amb un disc dur de 250 GB, del que tinc ocupades 200 GB. Per la còpia de seguretat utilitzo un disc dur USB exclusiu per a les còpies també de 250 GB. En principi hi cap tota la còpia de seguretat.
El primer diumenge del mes fem la primera còpia de seguretat. Aquí és on resideix la potència de Veeam. El sistema còpia totes les dades del disc dur del portàtil al disc dur de 200 GB, però ho fa d’una forma intel·ligent, deduplicant la informació. És a dir, si un mateix fitxer està copiat dues vegades en el disc dur original, a la còpia només n’ocupa una. Pel que tinc una millora en la gestió de l’espai de la còpia.
Suposem que ja s’ha acabat la primera còpia i que ha ocupat 180 GB, de les 200 GB originals i que ha tardat 1 hora en fer-se. Aquest és el meu primer punt de recuperació. Pel que encara tinc disponibles, al disc dur de còpies de seguretat, unes 60 GB (deixant unes 10 GB de marge de seguretat).
Tornem a suposar que durant la setmana treballo amb el sistema i genero informació per valor de 10 GB. El següent diumenge torno a fer una còpia de seguretat. Aquesta no torna a copiar les 210 GB (200 que tenia més les 10 noves) sinó que fa una comparació amb el què té a la còpia i les modificacions i només copia les modificacions. Pot tardar entre 5 i 10 minuts en fer aquesta còpia de seguretat! És el meu segon punt de recuperació.
El primer punt de recuperació és del diumenge, el meu segon punt de recuperació és l’altre diumenge. Això vol dir que, si el divendres després de la primera còpia de seguretat perdo un fitxer que he fet el dilluns no el tinc a la còpia de seguretat i per tant l’he perdut.
Com ho reduïm? Fent còpies de seguretat (punts de recuperació) més sovint. En comptes de fer-ne una còpia cada diumenge en passem a fer una còpia cada dia. El temps que tarda a fer la còpia és sostenible (finestra de temps) i la quantitat de dades que copia cada dia també em donen per guardar-les en el disc dur de còpies de seguretat. Com més espai tinguem disponible al disc de còpies de seguretat més dies enrere hi podrem guardar. Així per exemple, podria tenir una còpia diària dels últims dos mesos.
I si s’espatlla el disc dur o m’han xifrat tot el disc dur per ransomware, només recuperaria la primera còpia i perdria la resta! No. El sistema és prou intel·ligent per recuperar-ho tot. Per ell, la última còpia són totes les dades del disc dur actuals i, els punts de recuperació són les diferències entre la còpia d’avui i el què s’ha modificat o esborrat des de la última còpia. Pot ser enrevessat, però a la pràctica te n’oblides d’ell, simplement hi confies perquè funciona.
Com ho poso a la pràctica?
Ja he comentat el què necessito per fer la còpia de seguretat (com en qualsevol altre sistema de còpies). Un disc dur extern o unitat NAS on deixar la còpia de seguretat, una clau de memòria USB o CD-Rom/DVD-Rom per poder arrancar l’equip en cas de desastre total i … l’aplicació que fa les còpies de seguretat: Veeam EndPoint Backup Free.
Des de la pàgina de l’enllaç anterior a l’aplicació de Veeam, clicar el botó Download Free per poder descarregar l’aplicació.
Us demana per registrar-vos. Ho podeu fer amb tota tranquil·litat. Veeam és una empresa seriosa. Si no teniu compte, clicar a Create Veeam account.
Indicar les vostres dades personals i podeu deixar desmarcat el piscu per rebre informació i ofertes especials si així ho desitgeu. Penseu que la majoria de correus són d’entorns d’infraestructura de IT. És obligatori indicar el nom de l’empresa. En el meu cas he posat home. Clicar el botó Registrar.
Llestos. Ja tinc la possibilitat de descarregar l’aplicació de les còpies. Clicar el botó Download.
Abans de la descàrrega hem de llegir i acceptar els termes i condicions d’ús de l’aplicació marcant el piscu corresponent i clicar el botó Acceptar.
Ens descarrega un fitxer comprimit amb ZIP. Cal descomprimir-lo. Des del propi sistema operatiu, a la carpeta on s’ha descarregat el fitxer, botó dret del ratolí damunt d’ell. Clicar a Descomprimir tot.
Indicar la ruta, per defecte, on descomprimir el fitxer i clicar el botó Descomprimir. Si deixem el piscu d’obrir la carpeta un cop descomprimit ens ensenyarà el fitxer llest per utilitzar-lo.
Tenim el fitxer a punt per instal·lar al nostre ordinador. Poseu-vos tranquils que ara venen pujades. És broma, ja veureu com és molt fàcil d’instal·lar i configurar.
Instal·lar Veeam EndPoint Backup Free per la còpia de seguretat
Doble clic amb el ratolí sobre el fitxer de instal·lació del programa que acabem de descomprimir.
S’inicia l’aplicació amb dues opcions: marcar el piscu conforme s’accepta els termes d’ús de l’aplicació i clicar el botó Instal·lar.
L’aplicació s’instal·la en el nostre equip. Cal esperar una estona a que tot estigui a punt.
Un cop ha acabat la instal·lació de l’aplicació, ja demana un disc dur per començar la configuració de la còpia de seguretat. Podem saltar aquest pas per fer-ho més endavant. Marcar el piscu de saltar i clicar el botó Següent.
Se’ns informa que l’aplicació ja està instal·lada i a punt. Amb una recomanació concreta: preparar una unitat de recuperació. Per defecte ens deixa el piscu marcat per crear el dispositiu de recuperació. Clicar el botó Finalitzar.
S’inicia l’assistent per crear la unitat de recuperació. És en aquest moment que s’ha de posar la clau de memòria USB o crear una imatge ISO (per gravar-la en un CD-Rom o DVD-Rom) a fi de crear aquesta unitat.
En aquest cas, selecciono la imatge ISO. Deixar marcats els piscus de deixar la configuració de connexions de xarxa i controladors de l’equip (molt important per quan s’ha de recuperar l’equip.). Clicar el botó Següent per continuar.
Al seleccionar la imatge ISO, el proper pas és indicar on deixar aquest fitxer. Poseu especial atenció on el poseu per després poder cremar un CD-Rom o DVD-Rom. Clicar el botó Següent per continuar.
Resum del procés de creació de la imatge ISO. Clicar el botó Crear.
Una mica de paciència per crear el fitxer o la clau de memòria USB.
Un cop ha acabat, clicar el botó Finalitzar.
Aparentment no ha passat res. Però si ens centrem en la barra de tasques, a la banda dreta, clicant a més icones, podem veure una nova icona de color verd. És el gestor de les còpies de seguretat Veeam EndPoint Backup.
Clicar amb el botó dret del ratolí damunt la icona. Apareix un menú. Clicar a Taulell de Control.
I… Aquesta és l’aplicació, res més. Senzilla, però fa el què ha de fer!
Configurar la còpia de seguretat
Clicar a l’opció Configurar còpia de seguretat (Configure backup) per configurar la còpia de seguretat.
Seleccionar què s’ha de copiar:
- Tot l’ordinador. (entire computer). La preferida per tenir-ho tot sota control.
- A nivell de volum (volume level backup). Si tenim diferents discs durs, permet escollir quins són els que es farà còpia de seguretat.
- Només fitxers. (file level backup). Copia fitxer a fitxer per copiar només una part de l’equip. Personalment no m’agrada, prefereixo recuperar-ho tot i més quan poses fitxers en diferents ubicacions.
En el meu cas, seleccionaria tot l’ordinador per fer una còpia total de l’equip i clicar el botó Següent.
Seleccionar on s’ha de fer la còpia de seguretat:
- Emmagatzematge local (local storage). Un disc dur que tinguem connectat a l’equip). Si és USB perfecte, perquè el que hem de fer és desconnectar-lo perquè la còpia sigui vàlida. No deixarem el disc dur connectat contínuament perquè ens el xifri un ransomware, oi?
- Una carpeta compartida en un servidor NAS (shared folder). En cas que el tinguem podem enviar la còpia a aquest dispositiu directament. També serveix un altre ordinador que comparteixi una carpeta amb suficient espai per allotjar la còpia de seguretat de l’equip.
- Veeam Backup & Replication repository. Fa referència al producte estrella de l’empresa Veeam que permet centralitzar les còpies de seguretat de la infraestructura de IT. No serà el cas en els entorns particulars.
Com que la vull fer en un disc dur USB; selecciono la primera opció i clico el botó Següent per continuar.
Ens han d’aparèixer els diferents discs durs que té l’equip. La unitat C, que serà la que copiarem i un d’addicional que correspon al disc dur on es farà la còpia de seguretat. En el meu cas, copiaré el contingut de la unitat C a la unitat E. Per tant, toca clicar damunt la unitat E per seleccionar-la.
Automàticament apareix una ruta on guardar la còpia de seguretat que podem deixar per defecte: e:\VeeamBackup\
Finalment, hem d’indicar quants punts de recuperació en el temps volem guardar. Tot dependrà de la quantitat de dades que modifiquem entre còpia i còpia. Un bon punt de partida són els últims 14. Ho podrem canviar a mesura que en necessitem més o els haguem de reduir.
Clicar el botó Següent per continuar.
Quan fem la còpia de seguretat?
A les 14:00 h. cada dia (everyday), només els dies laborables (week days) o només els dies que jo seleccioni (on these days). Escollir segons necessiteu. Això sí, assegureu-vos que en aquella hora estigui connectat el disc dur.
O no, en cas que l’ordinador estigui apagat, podeu fer que la còpia la faci un cop s’engegui l’equip (Backup once powered on) o obvia la còpia per aquell dia (skip backup).
És pot indicar que ha de fer quan ha acabat la còpia de seguretat. Deixem l’ordinador engegat (keep running), l’adormim (sleep) o l’apaguem (shutdown). Seleccionar segons us convingui.
I si no em va bé que es faci la còpia quan treballo? es pot retardar la còpia de seguretat perquè es faci quan l’ordinador quedi:
- Bloquejat (lock)
- Tanqui la sessió de l’usuari (log off)
- Quan es connecti el disc dur de còpies de seguretat (When backup target is connected) en aquest últim cas es pot indicar que expulsi el disc USB un cop ha acabat la còpia de seguretat. Sí, és necessari en cas de xifrat de la unitat que el disc dur estigui inaccessible.
L’opció de Backup up on no more often than every correspon a quant de temps està pendent el sistema per fer còpies de seguretat. És correcte per exemple per no fer més còpies de seguretat de les que pertoquen en un dia, per exemple. Clicar el botó Guardar (save) per continuar.
Apareix el resum de la configuració i dóna la possibilitat de fer la primera còpia de seguretat en aquest moment. Marcar els piscu d’executar la còpia de seguretat ara i clicar el botó Finalitzar.
Ja hem acabat de configurar el sistema! No cal fer res més! Bé si, s’ha de tenir posat el disc dur de còpies a l’hora que s’hagi escollit.
Ha començat la còpia de seguretat. El podem anar deixar fent i tancar la finestra de l’aplicació. Sempre hi puc tornar a veure com va clicant la icona del Veeam de la barra de tasques.
Ja tinc la còpia de seguretat feta, però com recupero un fitxer?
Fàcil, botó dret damunt la icona de l’aplicació de còpies de seguretat. Clicar a l’opció de Recuperar (Restore) i seleccionar si vull recuperar tot el disc dur o només un fitxer concret. Clicar a un fitxer concret, per exemple.
L’aplicació ens mostra els diferents punts de recuperació que tenim al disc dur de còpies de seguretat. Seleccionar la què correspongui i clicar el botó Següent.
Es mostra el resum del punt de recuperació que s’ha seleccionat. Clicar el botó Obrir per veure el seu contingut.
S’inicia una espècie d’explorador de fitxers que mostra el contingut de la còpia de seguretat. Buscar el fitxer o carpeta que es vol recuperar. Botó dret del ratolí damunt d’ella i tinc varies opcions:
- Recuperar el fitxer (restore). En aquest cas, escric damunt l’existent (overwrite) o el mantinc (keep).
- Copiar el fitxer (copy to…) a recuperar a una altra ubicació que li indicaré a continuació.
- O bé obrir la còpia de seguretat amb l’explorador de Windows (explore).
Un cop he acabat tanco la finestra de recuperació pel botó Tancar. I la finestra de l’explorador per la creueta. I ja està, no cal fer res més!
I si vull fer una còpia de seguretat ara?
Amb el disc dur de còpies de seguretat connectat a l’equip, a la barra de tasques, botó dret del ratolí damunt la icona de Veeam. Clicar a Còpia de seguretat (Backup) i clicar a Fer la còpia ara (Backup now).
Si torno a mirar la icona de l’aplicació, ha passat a copiar dades. Si obro l’aplicació m’ensenya el progrés de la còpia de seguretat.
Naturalment, aquesta còpia de seguretat anirà més ràpida que la primera i només ocuparà l’espai que ocupin les modificacions que hem fet. En la foto de l’exemple, un cop ha acabat la còpia de seguretat, que indica quant de temps fa i en el temps que s’ha fet, es poden veure les barres d’espai que ha ocupat la mateixa. La primera indica la còpia total. La segona, on hi havia uns petits canvis gairebé no es veu la barra.
Clicant damunt la barra, es pot veure el detall de la còpia de seguretat. Quant ha tardat, quant ha copiat, quant ocupa el punt de recuperació… Des d’aquesta pantalla també es pot accedir a l’opció de recuperació de fitxers o volums.
I a tu, quant t’ocupa i tarda la teva còpia de seguretat?
T’ha agradat l’article? El pots compartir a les xarxes socials. També pots deixar la teva opinió, comentari o suggeriment. Gràcies!
Similar Posts by The Author:
- Microsoft SQL Server con SMB3
- Microsoft SQL Server amb SMB3
- Containers en Linux
- Containers amb Linux
- Migrar el servidor de archivos a Windows Server 2019
- Migrar el servidor de fitxers a Windows Server 2019
- Puerta enlace a Azure en el Windows Admin Center
- Porta enllaç a Azure en el Windows Admin Center
- Hola mundo! WordPress 5 y Gutenberg
- Hola món! WordPress 5 i Gutenberg
Bon dia Josep, porto un any seguint el teu bloc, enhorabona primer que tot.
Tinc un dubte referent a aquesta entrada, tinc intenció de programar una còpia de seguretat de fitxers únicament i tinc un parell de dubtes.
El primer és un gran dilema, FileHisyory o Veeam EndPoint utilitzant l’opció FileLevel, la còpia es faria en un NAS Synology amb RAID1. Què em recomanes?
La segona és referent a la finalitat, és obvi que vull evitar problemes de ramsonware, però com bé ja saps, el problema és que si l’usuari pot accedir a les dades (unitats mapejades), el virus també. Hi ha alguna manera de poder establir permisos de lectura per l’usuari i d’escriptura pel programa de Backup?
Bé, ja no et foto més rotllo, si tens un momentet t’agrairia algun comentari en vers el que et comento.
Moltes gràcies a l’avançada.
Salut!
Hola Andreu, gràcies pel teu comentari i per seguir-me.
El que comentes no és cap rotllo i sí un bon dilema. Què faig amb les còpies de seguretat davant les amenaces del ransomware?
Microsoft Windows Backup (imatge sencera i FileHistory) funcionen molt bé. Jo els feia servir fins fa poc. Tant contra unitats de disc durs USB, com unitats de xarxa NAS.
Ara bé, per què m’agrada la solució de Veeam? Perquè permet expulsar el disc dur extern un cop ha acabat la còpia. Val, has de tornar a punxar el disc dur per la següent còpia, però almenys t’assegures que la última còpia serà bona. A més, estic trobant que la gent és més receptiva a fer aquesta acció cada dia al matí.
El ransomware és un problema, un gran problema i que no canviarà, al contrari, anirà a més. El fet de tenir accés a les dades i a la còpia de seguretat, ja sigui en unitats USB com NAS, no t’evita trobar les còpies de seguretat xifrades. De fet, ho he vist en persona (unitats USB connectades a l’equip, unitats NAS (Synology o QNaps), unitats cloud (Dropbox, Google Drive o OneDrive), etc… Si hi ha accés, es pot xifrar!
Per tant, la millor solució són les còpies de seguretat fora de línia, desconnectades. Ja sigui unitats de Cinta o discs durs externs que es desconnecten de l’equip. De fet és una recomanació bàsica, que aquesta còpia estigui fora de la ubicació on hi ha les dades. No han estat pocs els que han perdut les dades i els discs durs amb les còpies que tenien endollats perquè han tingut una sobre tensió elèctrica, ja sigui per la companyia o per una tempesta.
Sobre fer-ho amb un altre usuari, has de tenir en compte que per accedir al dispositiu de destí, hi ha les credencials o tokens guardats. Microsoft Windows Server 2016 i/o Windows 10 utilitzant tècniques de virtualització SLAT per separar els processos entre diferents privilegis. Però la resta no ho fan. I sí, també he vist com es saltaven aquests permisos i xifraven unitats NAS. (inclús amb usuaris independents del domini).
En definitiva, per evitar el ransomware còpies fora de línia!
Salut.