Recuperar còpia de seguretat amb Veeam Backup EndPoint
En aquest article us parlo d’una cosa que, per sort, potser no haureu d’utilitzar mai. Arribat el dia fatídic, val la pena tenir clars i seguir aquests senzills passos davant una situació de crisis total. Us parlo de recuperar completament un equip, amb Microsoft Windows, a partir de la còpia de seguretat feta amb Veeam Backup EndPoint.
Ja sigui perquè ha entrat un virus o ransomware i ens ha xifrat completament la màquina, s’ha instal·lat una aplicació que ha destrossat el sistema operatiu o s’ha espatllat el disc dur i/o es vol canviar per un d’estat sòlid (SSD), etc… La qüestió és recuperar el sistema en el mateix estat que el teníem. Tot instal·lat i configurat, però sobretot les dades! D’aquesta forma evitem perdre molt de temps recuperant tot el sistema a un punt productiu per a nosaltres.
En aquesta altra entrada sobre la instal·lació de Veeam Backup EndPoint trobareu com instal·lar i configurar aquesta eina per a realitzar còpies de seguretat automàtiques dels vostres equips.
S’ha desencadenat la crisis
Engeguem el nostre equip, com és habitual, però es queda en una pantalla negra. Molt negra. Esperem una estona i la pantalla continua sent negra! També pot ser que en comptes de negra sigui vermella amb una calavera demanant un rescat per ransomware, amb tots els fitxers de l’equip xifrats.
En definitiva, no apareix el premi Control+Alt+Supr. La gota de suor freda comença a aparèixer al nostre front. Què ha passat? Per què no arranca? I les meves dades! Què faig ara!
El disc dur fa un soroll estrany al engegar-se, l’ordinador no el reconeix. Comprovar que el disc dur funciona correctament, si no és el cas, caldrà substituir-lo per un de nou i anem a recuperar la còpia de seguretat.
No tenim absolutament res. Vaja, que si no tens una còpia de seguretat feta aquest article ja no és per a tu. S’ha de ser previsor, ja sé què és pesat, però precisament serveix per aquests casos. Et toca començar de nou. Un altre dia, quan ho tornis a tenir tot en funcionament, pots dedicar uns minuts a configurar la còpia de seguretat de Windows o amb Veeam Backup EndPoint, perquè això no et torni a passar.
Tinc la còpia de seguretat amb Veeam Backup EndPoint, però no trobo el CD-Rom/DVD-Rom o memòria USB de recuperació. Encara ho podem salvar! Només cal un altre equip on poder instal·lar l’aplicació Veem Backup EndPoint i preparar una nova imatge de recuperació. Això sí, la crearà amb els controladors (drivers) de l’equip on estigui instal·lada l’aplicació, en què per còpies mitjançant la xarxa s’hagin de carregar controladors addicionals. No obstant, si la còpia la tinc amb un disc dur USB, això acostuma a ser molt universal i no hauríeu de tenir problemes al respecte.
Bé, ja tinc la còpia de seguretat, el CD-Rom/DVD-Rom o memòria USB de recuperació i un disc dur nou o operatiu. En cas de ransomware o destrucció del sistema operatiu, només cal formatar de nou el mateix disc dur. Podem procedir a recuperar la còpia de seguretat.
Recuperar la còpia de seguretat total amb Veeam Backup EndPoint
Anem a recuperar de forma completa la còpia de seguretat sobre el disc dur que ja tinc o un de nou, el procés és el mateix.
Això vol dir, que si el disc dur que ja tinc conté dades, aquestes ES PERDRAN ja que es recupera la informació tal qual estava en el moment de fer la còpia de seguretat. Tota la informació que s’hagi modificat o afegit després de la còpia de seguretat desapareixerà.
Posar el medi de recuperació creat amb el Veeam Backup EndPoint i arrancar l’equip, iniciant des de la unitat de CD-Rom/DVD-Rom o des de USB, segons on el tingueu. Només en arrancar, se’ns demana de prémer qualsevol tecla per iniciar l’aplicació de recuperació. Feu-ho!
S’inicia l’entorn de recuperació de Veeam. És un petit sistema operatiu que permet fer alguna que altra tasca de manteniment al sistema i, la part que ens interessa, fer una recuperació de la còpia de seguretat.
Iniciada l’aplicació se’ns ofereixen tres possibilitats:
- Bare Metal Recovery. Per la recuperació de la còpia de seguretat amb Veeam Backup EndPoint.
- Windows Recovery Environment. Per la recuperació d’una còpia de seguretat feta amb el propi Windows.
- Tools. Eines de diagnòstic i recuperació del sistema.
Com que es vol fer una recuperació de tot l’equip amb una còpia de seguretat de Veeam Backup EndPoint, clicar a l’opció Bare Metal Recovery. Si la còpia es troba en un disc dur USB extern, ara és el moment de punxar-lo a l’equip.
Seleccionar on és la còpia de seguretat:
Disc durs locals.
És l’opció per defecte, els discs punxats físicament al propi equip. D’aquí el fet d’haver punxat els discs durs USB en el pas anterior. Si troba una còpia bona, ensenya la informació de quan s’ha fet, a quin volum correspon i el sistema operatiu instal·lat. Clicar Següent per continuar.
Unitat de xarxa.
En cas de tenir-ho en una unitat de xarxa (un servidor NAS, per exemple), seleccionar l’opció Network Storage.
A continuació es pot indicar si és en una carpeta compartida o en un repositori de Veeam.
En cas de tenir-ho en una carpeta compartida se’ns demana per la seva ubicació a la xarxa i el nom d’usuari i contrasenya necessaris per accedir-hi.
Havent seleccionat un dels dos punts anteriors (discs durs locals o unitat de xarxa) es pot continuar amb la recuperació.
De la còpia seleccionada per recuperar se’ns mostra els diferents moments en què es va fer la còpia de seguretat. Seleccionar el què s’adeqüi a les vostres necessitats i clicar el botó Següent.
Tingueu en compte que TOT el què conté el disc dur a partir del moment de fer la còpia de seguretat es perdrà!
Què es vol recuperar o com es vol recuperar?
Entire computer. Tot l’ordinador en l’estat que estava en el moment de fer la còpia de seguretat.
System volumes only. Un volum, unitat en concret. Si tenim el sistema operatiu i les dades separats en volums és una bona opció en cas que només s’hagi espatllat el sistema operatiu i el disc dur estigui bé.
Manual restore. Permet jugar una mica amb les opcions de recuperació de dades.
Com que l’objectiu és recuperar completament tot l’ordinador, perquè ho hem perdut tot o hem canviat el disc dur, seleccionar l’opció Entire computer i clicar el botó Següent.
Resum de les accions a dur a terme a continuació. Ja sé que estic pesat amb això, però torno a repetir, això ESBORRARÀ tot el disc dur i el deixarà tal qual estava el moment de la còpia de seguretat. Clicar Restore per començar la recuperació.
El de sempre, segons la mida de les dades a copiar tardarà més o menys. Durant el procés de recuperació pot donar alguna que altra advertència (en la foto es queixa que es queda sense memòria i que podria fallar el procés, però no que ha fallat). Assegureu-vos que acaba correctament sense cap error. Clicar Finalitzar per donar per acabat el procés.
S’ha completat la recuperació, treure el DVD o memòria USB de l’equip. Clicar el botó Si per reiniciar l’equip ja amb normalitat.
S’ha acabat el procés. L’equip torna a estar igual que en el moment de fer la còpia de seguretat i tot plegat, per tenir les coses al dia, ha portat poc temps en recuperar-lo. La gota de suor freda ja ha desaparegut i es pot continuar treballant o jugant.
T’ha agradat l’article? El pots compartir a les xarxes socials. També pots deixar la teva opinió, comentari o suggeriment. Gràcies!
Similar Posts by The Author:
- Microsoft SQL Server con SMB3
- Microsoft SQL Server amb SMB3
- Containers en Linux
- Containers amb Linux
- Migrar el servidor de archivos a Windows Server 2019
- Migrar el servidor de fitxers a Windows Server 2019
- Puerta enlace a Azure en el Windows Admin Center
- Porta enllaç a Azure en el Windows Admin Center
- Hola mundo! WordPress 5 y Gutenberg
- Hola món! WordPress 5 i Gutenberg